Asunnon hintapyynnöllä on iso merkitys sekä toteutuvaan asunnon myyntihintaan sekä myyntiaikaan. Siksi onkin tärkeää välttää asunnon ylihinnoittelua.

 

Asunto-osakkeen myynnissä tarvittavat dokumentit

 

Isännöitsijäntodistus


Isännöitsijäntodistus on lakisääteinen dokumentti, ja se on yhteenveto taloyhtiöön liittyvistä asioista. Isännöitsijäntodistukseen on kirjattu tiedot muun muassa

  • taloyhtiön rakennuksista ja niiden kunnosta
  • yhtiössä jo tehdyistä ja suunnitteilla olevista remonteista
  • yhtiövastikkeen määrästä
  • taloyhtiön taloudellisesta tilanteesta
  • Isännöitsijäntodistus tilataan asunto-osakeyhtiön isännöitsijältä, ja yleensä sen toimitusaika on muutamia arkipäiviä.

 

Yhtiöjärjestys


Yhtiöjärjestyksessä on lueteltu taloyhtiön pelisäännöt. Yhtiöjärjestyksestä löytyy tieto muun muassa siitä, minkälaisia asuntoja taloyhtiössä on ja millä perusteella taloyhtiössä maksetaan hoitovastiketta.

 

Taloyhtiön tuloslaskelma ja tase

Tuloslaskelma ja tase kertovat taloyhtiön taloudellisesta tilanteesta. Taseeseen on myös merkittynä taloyhtiön hallituksen kokoonpano sekä arvio taloyhtiön tulevasta talouskehityksestä.

Taloyhtiön tuloslaskelma ja tase ovat asiakirjoja, joihin ei välttämättä kovin tarkasti aina tutustuta. Muista kuitenkin, että asunto-osakeyhtiön osakkaana olet osaltasi vastuussa taloyhtiön tulevista toimenpiteistä ja kulujen kattamisesta.

 

Energiatodistus

Energiatodistuksen avulla voit arvioida ja vertailla helpommin rakennusten energiankulutusta. Tämän lakisääteisen todistuksen tarkoituksena on ohjata asunnon ostajia ja vuokraajia ottamaan huomioon yhä enemmän rakennuksen energiatehokkuutta yhtenä ostopäätöskriteerinä.

Energiatodistuksessa huomioidaan muun muassa rakennuksen eristys, ikkunat, ilmanvaihto ja lämmitys. Energiatodistus on pakollinen sekä uudisrakennuksille että olemassa oleville rakennuksille. Uudisrakennuksen osalta energiatodistus pitää esittää rakennuslupaa haettaessa. Jos kyseessä on olemassa olevan rakennuksen, sen osan tai huoneiston myynti, on asunnon ostajalla tai vuokralaisella oikeus tutustua energiatodistukseen.

Energiatodistuskäytäntöön liittyy muutamia poikkeuksia. Energiatodistusta ei esimerkiksi tarvita asuinrakennuksesta, jonka kerrosala on alle 50 neliömetriä tai kyseessä on loma-asumiseen tarkoitettu rakennus, jota ei käytetä majoitusliiketoiminnan harjoittamiseen.

 

PTS-korjaus- ja kunnostussuunnitelmat

Taloyhtiöllä tulee olla suunnitelma tulevista korjauksista, remonteista ja niiden arvioiduista kustannuksista. Tällaista suunnitelmaa kutsutaan pitkän tähtäimen suunnitelmaksi eli PTS-suunnitelmaksi.

 

Asunnon pohjapiirros

Asunnon myynnissä pohjapiirros auttaa potentiaalista asunnon ostajaa hahmottamaan asunnon huonejakoa ja rakennetta. Asunnon pohjapiirroksen tulee olla laadukas ja oikeassa mittakaavassa. Suttuinen ja epätarkka pohjapiirros ei anna ostajalle kovin selvää kuvaa asunnon pohjaratkaisusta.

 

Toimeksiantosopimus

Kun asunnon myynnistä vastaa kiinteistönvälittäjä, tehdään asunnon myyjän ja kiinteistönvälittäjän välillä toimeksiantosopimus. Tässä sopimuksessa yksilöidään myytävä kohde, varmistetaan asunnon omistajat, sovitaan asunnon myyntihinta ja määritetään toimeksiantosopimuksen voimassaoloaika. Sopimuksessa määritetään myös välityspalkkion määrä ja asunnon vapautumiseen liittyvät yksityiskohdat.

 

Kauppakirja

Kun asunnon myyjä on hyväksynyt ostajan tekemän ostotarjouksen, on aika sopia asunnon luovuttamisesta ja kauppakirjan teosta. Asunnon kauppakirjan tulee täyttää tietyt muodolliset edellytykset ja sisältää riittävät tiedot.

Kauppakirjaan merkitään sopimuksen osapuolten ja kaupan kohteena olevan asunto-osakkeen tarkat tiedot. Lisäksi kauppakirjaan tulee merkitä asunnon kauppahinta, omistus- ja hallintaoikeuden siirtymisajankohta ja huoneiston kunto.

Asunnon osakekirjat
Asunnon kaupassa myyjä ei myy ostajalle kiinteää omaisuutta, vaan määritellyn määrän taloyhtiön osakkeita. Nämä osakkeet oikeuttavat ostajaa hallitsemaan kaupan kohteena olevaa asuntoa. Asunnon osakekirjat luovutetaan ostajalle kaupanteon yhteydessä.

 

Muista hankkia myyntiasiakirjat ajoissa

Asunnon myyntiin liittyvien asiakirjojen puuttuminen on useimmiten este myynnille. Kun potentiaalinen ostaja on tulossa katsomaan asuntoa, tulee sinulla asunnon myyjänä olla kaikki tarvittavat paperit kunnossa.

Esimerkiksi isännöitsijäntodistuksen toimitusaika on useimmiten muutama arkipäivä. Älä siis jätä myyntiasiakirjojen selvittämistä ja tilaamista viime tippaan.

Jos käytät asuntosi myynnissä kiinteistönvälittäjää, vastaa hän puolestasi siitä, että asuntoon liittyvät dokumentit ja sopimukset ovat oikeita ja ajan tasalla.

 

Voimmeko olla avuksi?

Jätä yhteystietosi, niin olemme yhteydessä sinuun.

Ota yhteyttä!
Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa?
Anna meidän auttaa!

Ole hyvä ja kirjoita numerosi.
Ole hyvä ja kirjoita postinumerosi.
Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoitteesi.
Ole hyvä ja kirjoita viesti.