Tilaa arvio asunnostasi

Näe asunnon mahdollisuudet – sisustus ja pienet muutokset luovat unelmakodin

Asunnonostajan kannattaa aina kiinnittää huomiota asunnon pysyvämpiin ominaisuuksiin, ei pintaratkaisuihin. Pysyviä ominaisuuksia ovat esimerkiksi sopiva sijainti, asunnon pohjaratkaisu, tehdyt remontit – ja se, onko asunto itsellesi sopivassa hintahaarukassa.

Jokaisella on makunsa ja tyylinsä, siksi ei kannata tuijottaa asunnon pinnallisia ongelmia tai edellisen omistajan valintoja, vaan miettiä asunnon mahdollisuuksia. Jos asunnon pysyvät ominaisuudet miellyttävät, asiat kuten seinien värit, sisustus ja stailaus ovat asioita, jotka pystyy pienelläkin vaivalla muuttamaan mieleisikseen.

Kannattaa siis katsoa pintaa syvemmälle asuntoa ostaessa. Jos asunnossa on potentiaalia, viisainta on sulkea silmänsä nykyiseltä sisustukselta ja kuvitella, millaiseksi asunnon itse laittaisi. Tämä visualisointi on tärkeä kyky, jotta näkee asunnosta ne tärkeimmät asiat – raamit, joihin voit luoda unelmiesi kodin. Tässä artikkelissa nostamme esiin muutamia vinkkejä, joilla uudesta kodista voi muokata omannäköisesi ajan kanssa.

Väliseinät – poistaminen tai lisääminen

Jos asunnon neliöt ja muut ominaisuudet miellyttävät, mutta kaipaisit joko avaruutta tai valoa lisää – tai vaihtoehtoisesti lisähuoneen, voi väliseinillä saada suurenkin muutoksen pohjaan. Asunnossa on kantavia seiniä, joita ei luonnollisesti voida lähteä muokkaamaan, mutta sen sijaan väliseiniä voi.

Jos vaikka haaveissa on avokeittiö, mutta keittiön ja olohuoneen välissä on väliseinä, sen poistaminen ei ole kovin iso tai kallis urakka. Samalla tavalla uuden väliseinän rakentaminen onnistuu, jos tarvetta olisi jakaa suuremmasta tilasta vielä yksi, pienempi huone. Pohjaa ja sen käyttöä visualisoidessa voi olla hyvä idea ottaa selvää myös siitä, mitkä seinät ovat asunnossa kantavia. Tieto voi muuttaa koko ajatuksen asunnon sopivuudesta.

Pieni pintaremontti muuttaa asunnon värimaailman ja tunnelman

Jo pienelläkin pintaremontilla, kuten seinien maalaamisella tai tapetoinnilla, saadaan aikaan varsin suuria eroja asunnon tunnelmassa ja sisustuksessa. Esimerkiksi koko olohuoneen sisustus voi näyttää yhden tehosteseinän maalaamisen jälkeen aivan täyden muodonmuutoksen läpikäyneeltä. Jos halutaan tehdä enemmän pintaremonttia, uuden laminaattilattian asentaminen tai vanhan parketin hionta muuttavat merkittävästi asunnon ilmettä.

Pintaremontti

Keittiö on kodin sydän – kaapistot ja tasot kuntoon

Keittiön kaapistot ja tasot ovat varsin dominoivia elementtejä, ja niiden muokkaamisella tai vaihtamisella saadaan suuria muutoksia aikaan. Keittiön kaapistojen ovien uusiminen tai vetimien vaihto on varsin edullinen tapa tuoda keittiöön uudenlaista ilmettä.

Jos budjetti antaa myöten, kaapistojen ja tasojen vaihtokin voi olla hyvä idea. Entä jos ratkaisetkin kaappitilan puutteen tyyliisi sopivalla, erillisellä astiakaapilla? Vaihtoehtoja on rustiikkisesta maalaiskeittiöstä skandinaaviseen puhdaslinjaisuuteen tai rouheampaan teolliseen tyyliin – sama keittiö voi erilaisella sisustuksella näyttää ihan toiselta.

Skandinaavinen keittiö on minimalistinen

Kylpyhuoneeseen uutta ilmettä

Kylpyhuone on myös usein huone, josta on yhtä monenlaista mielipidettä kuin on asunnonostajaa. Jos kylpyhuoneen tyyli ei miellytä, monilla pienemmilläkin muutoksilla voit muuttaa yleisilmeen. Voit vaihtaa pyyhekoukut ja vessapaperitelineen, tuoda kylpyhuoneeseen uuden maton, esimerkiksi puumaton, joka muuttaa lattian ilman remonttia. Sen lisäksi kylpyhuoneen kaappeja voi vaihtaa tai tuoda tilaan lisää säilytysratkaisuja, jotta kosmetiikka on joko kauniisti esillä tai piilossa.

Jos kylppäriin haluaa täysin uudenlaista tunnelmaa, on mikrosementtipinnoitus yksi vaihtoehto. Mikrosementin etuna on se, että se voidaan useimmiten asettaa vanhojen laattojen päälle, joten laatoitusta ei tarvitse purkaa ja uusia vesieristystä.

Huonekalut järjestykseen

Huonekaluilla on luonnollisesti merkittävä rooli sisustuksessa, etenkin, kun huonekaluja on jokaisella, oli innokas sisustaja tai ei. Siksi kannattaa nähdä vähän vaivaa ja ottaa selvää, millaiset huonekalut viehättävät eniten itseä, ja suunnitella sisustusta näiden avainhuonekalujen ympärille.

Oman sisustustyylin löytäminen vaatii usein jonkin verran erilaisten esimerkkien etsimistä ja kuvien katselua, jonka pohjalta voi alkaa löytymään omat viehtymykset. Voi olla, että osa sisustustyyliäsi vastaavista huonekaluista löytyy jo omasta takaa, ja tarvitaan vain muutama lisäys, jotta tyyli tulee esiin.

Uudessa asunnossa hyvä vinkki on esimerkiksi teipata lattiaan huonekalujesi, kuten sohvan tai sängyn mittoja, niin saat selville mahtuvatko suunnittelemasi huonekalut tilaan. Nykyteknologia mahdollistaa myös asunnon virtuaalistailauksen, jonka avulla voit kokeilla asuntoosi erilaisia tyylejä helposti ja nopeasti.

Kannattaa myös kokeilla muutamaa erilaista huonekalujen asettelua, sillä joskus kysymys ei ole vääränkokoisista tai -näköisistä huonekaluista, vaan niiden asettelusta.

Tekstiilit, taide ja sisustuselementit luovat loppusilauksen

Sisustustekstiilit; verhot, koristetyynyt ja matot esimerkiksi luovat voimakkaasti tunnelmaa, ja voivatkin joko olla katseenvangitsijoita tai osa yhtä harmonista kokonaisuutta – siitä päättää lopulta sisustaja itse. Tekstiilit ja taide sekä koriste-esineet kannattaa yleensä valita viimeisenä, niin näet, mitä tila kaipaa.

Esimerkiksi yksittäinen taideteos voi olla juuri sen persoonallinen yksityiskohta, mikä herättää tilan henkiin. Hyvin toimivat myös esimerkiksi kivasti kehystetyt omat, tärkeät kuvat tai vaikkapa lasten tekemä taide. Omista rakkaista esineistä voi tehdä asetelmia, jotka lisäävät persoonallisuutta ja tekevät kodin. Ei myöskään kannata unohtaa kasvien luomaa tunnelmaa.

Vaalea skandinaavinen minimalistisuus saa rinnalleen väriä ja kontrastia

Skandinaavisen kodin puhdaslinjainen, minimalistinen, luonnonmateriaaleihin luottava sisustuksen trendi on ollut viime vuosina vahvasti pinnalla. Nyt tämä skandinaavisen kodin valkean vaalea harmonia saa rinnalleen erottuvampia yksityiskohtia.

Luvassa on muun muassa kukkakuoseja sekä kuviollisia tapetteja, 90-luvulta tuttua rottinkia sekä tehostevärejä, rohkeampiakin taiteellisia yksityiskohtia art decon henkeen sekä vaaleuden sekaan pastellivärejä.

Myös tummat pinnat ja näyttävämmät kontrastit nousevat esiin. Esimerkiksi tummanpuhuva kylpyhuone mustine laattoineen on entistä yleisempi näky. Luonnonmukaiset materiaalit ja kasvit ovat edelleen trendikkäitä – luontoyhteys voidaan tuoda näin kotiin ja saada asuntoon ripaus maanläheisyyttä.

Lue myös:

Asunnon virtuaalistailauksella lyhyempi myyntiaika ja parempi hinta


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje