Tilaa arvio asunnostasi

Ostamassa tai myymässä asuntoa 2021? Nämä asiat sinun tulisi huomioida asuntomarkkinasta

Miltä näyttää vuosi 2021 asunnon ostajille ja myyjille? Moni asunnon myyntiä tai ostoa suunnitteleva pohtii, millaiseen vuoteen asuntomarkkinoilla voi varautua. Kristallipalloon katsoessa otetaan huomioon useita eri asioita, ja arviota tarkennetaan aina matkan varrella. 

Kuitenkin esimerkiksi mennyttä vuotta peilaten voidaan ennakoida tiettyjä kehityssuuntia asuntomarkkinassa myös kuluvalle vuodelle. Keräsimme koko Suomen asuntomarkkinatilannetta yhteen ja haastattelimme RE/MAXin asiantuntijoita tämänhetkisestä Pääkaupunkiseudun, Tampereen sekä Turun asuntomarkkinatilanteesta.

Miten pandemia on vaikuttanut asuntokauppaan?

Monia on voinut askarruttaa pandemian vaikutus asuntokauppaan, sillä tilanne on ollut etukäteen vaikeasti ennustettavissa. Kuitenkin koronan negatiivinen vaikutus asuntokaupan vilkkauteen on toistaiseksi ollut reippaasti pelättyä pienempi. Viime kevään hetkellisen pysähdyksen jälkeen loppuvuosi 2020 olikin harvinaisen vilkas – ja se kiritti asuntokauppojen määrän ensin 2019 vuoden tasolle ja lopulta jopa pari prosenttia sen yli.

Voit lukea lisää RE/MAXin tammikuun 2021 markkinakatsauksesta.

Loppuvuoden kauppamäärien kiihtyminen vähentää vuoden 2021 tarjontaa

2020 vuoden kauppamäärien nousun trendi on johtanut siihen, että tällä hetkellä kysyntää on enemmän kuin myytäviä asuntoja on tarjolla. Siksi tällä hetkellä vallitsevat myyjän markkinat. Halutuista asunnoista on enemmän kilpailua, ja siksi myyjä voi olettaa saavansa asunnostaan korkeamman myyntihinnan etenkin halutuilla alueilla, sillä asuntojen markkinahinta määräytyy aina kysynnän mukaan. 

Myyjän markkinat aloittavat vuoden – nyt on hyvä aika myydä

Kiinteistönvälityksen kentällä on huomattu myös koronan toisen aallon tekevän asunnon omistajista edelleen varovaisempia myymään kotiaan. Tilanne onkin voinut näkyä asuntokaupoilla niin, että asunnon saa myytyä oikein hyvään hintaan, mutta sen sijaan uutta ostettavaa saattaa joutua etsimään pidempään. RE/MAXin kiinteistönvälittäjät rohkaisevat asuntonsa myyntiä harkitsevia hyödyntämään myyjän markkinoita ja kysynnän kasvua juuri nyt – sillä etenkin kysytyillä alueilla on hyvät mahdollisuudet saada asunnoista parempia myyntihintoja.

Pääkaupunkiseudun asuntomarkkinatilanne 2021

Kysyimme RE/MAX RE/MAX Classicin kiinteistönvälittäjältä Tarja Muikulta, miltä näyttää PK-seudun eli Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan alueen sekä laajemman Helsingin seudun (Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Sipoo, Tuusula, Vihti, Mäntsälä ja Pornainen) asuntomarkkina tänä vuonna:

“Olemme aloittaneet todella kuuman asuntomarkkinavuoden, ostajia on paljon enemmän liikkeellä kuin myyjiä. Ennakkoesittelytkin täyttyvät – asunnoista on todella kova kysyntä”, Muikku kertoo.

Tarja Muikun mukaan ostotoimeksiannot ovat pääkaupunkiseudulla lisääntyneet, kun kysyntä asunnoista käy nyt kuumana.

Ostotoimeksiannot lisääntyvät, kun asuntoja on vähemmän kaupan

Myös ostotoimeksiantojen määrä Pääkaupunkiseudulla on lisääntynyt, sillä asiakkaat ovat Muikun mukaan turhautuneet siihen, ettei markkinoille tule tarpeeksi ostettavaa. Ostotoimeksianto tehostaa asunnonhakua, kun välittäjä pääsee käyttämään kontaktejaan ja laajentamaan hakua nopeammin asiakkaan puolesta.

“En tiedä, miksi myyjät panttaavat asuntojaan, onko syynä koronan pelko vai jännittävätkö, etteivät löydä uutta tilalle. Sanon kuitenkin kaikille myyjille, että jos mietit myyntiä, nyt on puhtaasti myyjän markkinat ja paras aika myydä.”

Myyjän markkinat kannattaa hyödyntää nyt – myy ensin, osta sitten

Muikku muistuttaakin, etteivät myyjän markkinatkaan kestä ikuisesti, ja ne voivat muuttua vielä ostajan markkinoiksi. 

“Jos myyjä haluaa oikeasti tehdä parhaan diilin, kannattaa myydä nyt – ja jos sopivaa ei heti löydy tilalle, kannattaa mennä vaikka hetkeksi vuokralle. Nyt ei kannata jäädä odottamaan sitä, että ensin täytyy löytää uusi ja jäädä siksi odottamaan.”

Pääkaupunkiseudulla sekä Helsingin laajemmalla seudulla liikkuvien ostajien on hyvä pitää mielessä, että kymmenet muutkin haaveilevat samanlaisesta asunnosta kuin he itse. Sopivan asunnon ilmoituksen tultua eteen ei siis kannata nyt aikailla, vaan ottaa heti välittäjään yhteyttä ja osoittaa kiinnostuksensa. Jos todella haluaa ostaa asunnon, entinen kannattaa olla jo myytynä ja laina-asiat kunnossa.

“Liikkeellä on myös paljon vuokralla asujia, jotka ovat rohkaistuneet ostamaan omistusasuntoa, ja voivat tehdä tarjouksen heti. Myyntiehdolliset ostotarjoukset jäävät nyt auttamatta kakkoseksi. Jos pelkää tässä esimerkiksi kahta muuttoa – ja käy niin, että hallintaoikeuden luovutusaikana ei löydy uutta asuntoa, kannattaa harkita esimerkiksi hyvää vuokravarastoa ja väliajaksi kalustettua asuntoa. Ei kannata pelätä turhaan.”

Pääkaupunkiseudun ja Helsingin seudun syrjäisemmätkin alueet nostavat suosiotaan

Syrjäisemmätkin alueet nousevat suosioon selvästi tänä vuonna, kun ihmiset mielivät pois ihan Helsingin keskustasta. Esimerkiksi Vantaa, Espoo, Tuusula vetävät muuttajia tänä vuonna puoleensa enemmän kuin aiemmin.

“Arvot ovat selvästi ihmisillä vähän muuttuneet, nyt arvostetaan suurempia asuntoja ja esimerkiksi rauhallisempaa ympäristöä ja luontoa. Isommat perheasunnot ja omakotitalotkin ovat kysyttyjä.”

Näiden vähän syrjäisempienkien alueiden hintataso noussee Pääkaupunkiseudulla lähitulevaisuudessa, kun kysyntä kasvaa. Tästä syystä Muikku vinkkaa, että nyt on myös hyvä aika ostaa, jos omat toiveet ovat tämän trendin kaltaisia.

Tampereen seudun asuntomarkkina 2021

Miltä näyttää Tampereen seudun asuntomarkkina tänä vuonna? Kysyimme RE/MAX Capitalin kiinteistönvälittäjältä Johanna Kinnuselta:

“Markkinat käyvät vilkkaana. Tampereen seudulla on nähtävissä sama ilmiö kuin muuallakin, eli kysyntää on enemmän kuin myytäviä asuntoja. Etenkin Tampereen ja ympäristökuntien keskuksista menee asunnot kyllä nopeasti, kun tulevat myyntiin. Syrjäisempia kohteita, esimerkiksi vanhoja omakotitaloja voi kuitenkin edelleen joutua myymään vähän kauemmin.” 

Johanna Kinnunen kertoo, että ratikkareitin alueet sekä Kaleva, Tammela ja uudet asuinalueet ovat nyt vetovoimaisia Tampereen seudulla.

Ratikkareitin alueet, Kaleva, Tammela sekä uudet asuinalueet kiinnostavat

Etenkin tulevalla ratikkareitillä olevat asunnot ovat Kinnusen mukaan kysyttyjä. Tammela, Kaleva ja kaikki perinteiset, tutut suosikit keskustan alueella ovat edelleen suosittuja. Sen lisäksi rannassa sijaitsevat Lielahti ja Lentävänniemi, joilla on uutta asuntotuotantoa, sekä rakentuva Hiedanranta ovat pidettyjä alueita. 

“Ojala-Lamminrahka on kahden kunnan alueille yltävä uusi alue, joka sijaitsee Tampereen ja Kangasalan alueilla, on uudiskohderakentajille, niin isoille kuin pienille, kiinnostava kohde. Alue on etenkin perheiden suosiossa, koska alueelle tulee myös yhtenäiskoulu”, Kinnunen kertoo.

Suurempien asuntojen kiinnostus on kasvanut

Entistä suuremmat asunnot kiinnostavat nyt Tampereen seudun asunnon ostajia. 

“Kolmiot ovat tosi kysyttyjä – nyt he, jotka mahtuisivat kaksioon, haluavat yhden huoneen lisää, esimerkiksi työhuone-vierashuoneeksi. Ja entiset yksiön ostajat etsivät usein myös kaksiota. Selvästi kotoa työskentely on vaikuttanut kodin laadun vaatimukseen, oli se sitten huonelukumäärän kasvu tai oma pihan toive”, Kinnunen kuvailee.

Erityisesti ostajat etsivät asumisvalmiita ja hyväkuntoisia asuntoja, joissa suurimmat remontit on tehty.

Juuri nyt kannattaa myydä Tampereen seudulla, kun kysyntää riittää

Kinnunen kehottaa nyt asunnon myyjiä tarttumaan toimeen, sillä kaupan käydessä aika on hyvin otollinen myyntiin.

“Nyt on tasan oikea aika myydä, koska kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. On vaikea ennustaa, nousevatko hinnat myöhemmin, ja haluavatko ihmiset pandemian laannuttua panostaa esimerkiksi matkustamiseen

Markkinahinnat toteutuvat, kun kysyntää riittää – ja sellaiset halutut asunnot, joita on vähän markkinoilla, menevät nyt jopa yli pyyntihinnan. 

Ostaja, tule valmistautuneena asuntokaupoille Tampereen seudulla

Etenkin kovan kysynnän aikana Kinnunen kehottaa ostajia ensin huolellisesti tutustumaan taloyhtiöön, eikä pelkästään asuntoon, ja sitten rohkeasti kysymään lisää välittäjältä. 

“Jos todella kiinnostuu, ei kannata jäädä vain miettimään, sillä asunto saattaa sillä välin mennä. Tärkeää on, että pankissa on käyty jo etukäteen sopimassa lainasta, ja jos on jo oma asunto olemassa, se on vähintään jo myynnissä. Muutoin ne hyvät asunnot menevät sivu suun.”

Tampereen seudun hintakehitys vaikuttaa jatkuvan ennustetun mukaisena 

Kinnunen ei usko Tampereen seudun kauppamääriin tulevan dramaattista muutosta tänä vuonna, ainakaan huonompaan suuntaan – myytävien kohteiden pienestä pulasta huolimatta. 

Hintakehitys jatkunee myös ennustetusti. Esimerkiksi vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat ovat olleet nousussa ja tämä suunta vaikuttaa pitävän. 

“Kuitenkin myös myös ostajat ovat hyvin hintatietoisia, eikä asunnoista silti pyydetä markkinahintaa enempää. Syrjäisemmillä alueilla, etenkin vanhojen, remontoimattomien asuntojen arvo voi sen sijaan edelleen myös laskea. Asunto kannattaa aina ostaa kodiksi sen hetkiseen tarpeeseen, ei pelkästään sijoituskohteeksi – rohkaisen ostajia edelleen toimimaan juuri näin”, Kinnunen neuvoo.

Turun seudun asuntomarkkinatilanne 2021

Turun seudun asuntomarkkinasta näkemyksensä vuodelle 2021 kertoo RE/MAX Asunnot 1 -toimiston myyntipäällikkö Lea Dahl:

“Turun seudun asuntomarkkina on todella vilkasta nyt. Uutta kotia etsitään kuumeisesti ja ostajia on liikkeellä todella paljon, enemmän kuin myyjiä. Loppuvuoden 2020 buusti jatkuu Turun seudulla voimakkaasti edelleen.”

Lea Dahl kertoo, että Turun seudulla etsitään nyt suurempia asuntoja.

Pandemia vaikuttaa nopeuttaneen asunnon vaihdon tarvetta – nyt etsitään tilaa 

Dahl on havainnut, että pandemia vaikuttaa saaneen ihmisiä tekemään elämänmuutoksia nopeammalla rytmillä, on se sitten perheenlisäystä, yhteenmuuttoa tai eri teille lähtemistä.  Tämä heijastuu luonnollisesti myös asuntokauppaan ja sen vilkkauteen. 

“Sen lisäksi ensiasunnon ostajatkin heti huomioivat ylimääräisen tilan tarpeen jo etukäteen, halutaan työhuoneelle tila, kenties jopa molemmille tai vaikka lapselle tuleva huone.”

Tilaa haetaan niin sisältä kuin ulkoa, sillä myös ulkotilat, terassit ja pihat vetoavat ostajiin. Kaksion etsijät voivat Dahlin mukaan katsoa myös kolmiota tai rivitaloasunnon etsijät voivat kiinnostua myös omakotitaloista.

“Viihtyvyyttä sekä luonnonläheisyyttä arvostetaan nyt selvästi”, Dahl kiteyttää.

Myös Turun ympäristökunnat kiinnostavat ostajia enemmän kuin aiemmin

Dahl kertoo ostajien etsivän nyt  todella aktiivisesti oman toiveensa mukaisia asuntoja – myös laajemmalta alueelta kuin aiemmin.

“Ne, jotka etsivät lisää tilaa, ovat laajentaneet hakuaan myös Turun ympäristökuntiin, kuten Kaarinaan, Paraisiin, Raisioon tai Naantaliin, eikä asunnon tarvitsekaan olla enää Turun lähiössä. Enää ei jämähdetä vain kaupungin lähiöihin, mikä on positiivinen muutos – useampi onnistuu löytämään näin mieluisan kodin.”

Ostotoimeksianto nopeuttaa asunnon löytämistä kovan kysynnän aikana

Pitkään asuntoa etsineelle ostajalle Dahl antaa vinkkinä, että jos toivottua kohdetta ei nyt tunnu löytyvän, kannattaa tehdä ostotoimeksianto

“Ostotoimeksinnolla voimme etsiä kohteita tehokkaammin. Silloin me välittäjät pystymme ottaa myös itsemyyjiin yhteyttä asunnon ostajan edustajana, kun emme ole hakemassa myyntitoimeksiantoa.”

Sen lisäksi Dahl painottaa, että oma asunto kannattaa ehdottomasti myydä ennen uuden ostoa:

“Muutoin on automaattisesti poissa kelkasta – sillä usein hyvän asunnon haluaa moni muukin. Vähintään oman asunnon tulee olla myynnissä, mieluummin myytykin.”

Asunnon myyjä Turun seudulla, aikasi on juuri nyt

Myyjille Dahlin terveiset ovat selvät: 

“Asunto kannattaa ehdottomasti laittaa myyntiin nyt, ostajapotentiaalia on tosi paljon liikenteessä. Ihan kaikenlaisia asuntoja etsitään, ovat ne sitten priimakuntoisia ja remontoituja, tai edullisempia remonttikohteita – oikein hinnoiteltuna kaikille on nyt kysyntää.”

Dahl muistuttaa, että kuntokartoitus kannattaa olla myös tehtynä jo etukäteen ennen myynnin aloitusta. Tällöin ei tarvitse jäädä pohtimaan asian ratkaisua jo olemassa olevan ostajan kanssa.

“Jos jotain yllätystä löytyy, se on jo silloin tiedossa myynnin alkaessa, ja ollaan selvillä vesillä siitä, mitä myydään ja mihin hintaan.”

Turun lähiöalueilla ja ympäryskunnissa oli Dahlin mukaan aiemmin hieman pelkoa, että hinnat voisivat lähteä laskemaan – mutta nyt ei vaikuta enää siltä asuntokaupan vilkastumisen myötä.

Lue myös RE/MAXin maaliskuun 2021 markkinakatsaus tästä.

Kauppamäärät koko maassa voivat pudota tänä vuonna – mutta vain hieman

On ennustettu, että käytettyjen asuntojen kauppamäärät voivat pudota hieman, noin pari prosenttia, viime vuodesta tarjonnan niukkuuden vuoksi – mutta dramaattisempaa pudotusta eivät asiantuntijat povaa. Vuoden 2021 uskotaan kauppamäärissä muistuttavan pitkälti edellistä vuotta. Pääkaupunkiseudulla ja isommissa kaupungeissa hintatason odotetaan kasvavan kohtuullisesti, kun taas muualla Suomessa asuntojen hinnoissa nähtäneen pientä laskua. Paikkakuntakohtaiset sekä eri asuinalueiden väliset erot voivat olla suuriakin.

Asuntojen hinnoissa on nousupainetta edelleen

Käytetyn kerrostaloasunnon neliöhinta koko Suomessa loppuvuonna 2020 oli keskimäärin 3280 euroa. Alueittain keskimääräinen neliöhinta pääkaupunkiseudulla oli 5187, Tampereella 3303, Turussa 2910 ja Oulussa 2417 euroa. Koko Suomessa käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräiset neliöhinnat nousivat vuonna 2020 noin 5 %. Pääkaupunkiseudulla kasvua oli 6 %, samoin Tampereella ja Turussa. Lappeenrannassa kasvua oli 9%. Laskua oli Lahdessa ja Oulussa 2 % ja Jyväskylässä 1 %.

Hintojen nousua selittää osittain juuri myytävien asuntojen tarjonnan niukkuus. Nousupainetta hinnoille on edelleen tällekin vuodelle kasvukeskuksissa. Kuitenkin tilannetta tasaa se, jos ihmiset rohkaistuvat myymään asuntoja reippaammin vuoden 2021 aikana. Etenkin kasvukeskuksissa on erityisen haluttuja pienalueita, joissa hinnat voivat nousta kovastikin, sillä tarjontaa niillä on lähes olemattomasti ja kilpailu kirittää hintoja ylöspäin. Jollei myytäviä asuntoja tule näille alueille lisää, voi asuntomarkkina näillä alueilla kuumentua kysynnän patoutumisen vuoksi ja hinnat nousta hurjiinkin lukemiin.

RE/MAX tuntee paikallisen asuntomarkkinan ympäri Suomen

Asunnon ostajien ja myyjien kannattaa tänäkin vuonna tutustua oman alueensa tarjontaan ja jo myytävinä oleviin asuntoihin, sillä se antaa käsitystä oman tai toivotun asuinalueen todellisesta hintatasosta. RE/MAXilla on jo yli 400 välittäjää 25 eri paikkakunnalla Suomessa, ja välittäjät omien alueidensa erityispiirteet sekä hintakehityksen pidemmältä aikaväliltä. RE/MAXin toimistojen ja välittäjien aluetuntemus ylettyy myös lähialueille kattavasti yli toimiston fyysisen sijainnin.  RE/MAXin välittämiä asuntoja siis löytyy todellisuudessa vielä toimistojen lukumäärääkin useammalta paikkakunnalta.

Asunnon oikea hinnoittelu on kaiken a ja o. Asiantuntevat kiinteistönvälittäjät osaavat arvioida yksittäisen asunnon hinnan tarkasti suhteessa alueen muuhun tarjontaan. Oikea hinnoittelu tuo lopulta myyjälle parhaan mahdollisen kauppahinnan asunnostaan, ja maksaa välittäjän käytön takaisin, joskus jopa moninkertaisesti.

RE/MAXin asiantuntijoiden kiteytetyt terveiset vuodelle 2021 ovatkin: myyjä, hyödynnä rohkeasti nyt myyjän markkinat. Tämä vuosi on hyvä vuosi myydä asunto. 

Oletko myymässä asuntoa vuonna 2021? 

Asiantuntevan kiinteistönvälittäjän käsissä voit luottaa asunnon myynnin sujuvan, olitpa myymässä missä päin Suomea tahansa.

Kokeile myös markkinoiden tarkinta hintalaskuriamme selvittääksesi asuntosi hinta-arvion tästä.

Oletko ostamassa asuntoa vuonna 2021?

Tutustu
täältä välittäjiimme sekä ostotoimeksiantoon tästä.

Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje