Tilaa arvio asunnostasi

Oulu – Pohjois-Suomen merellinen pääkaupunki 

Meren rannalla sijaitseva, Oulujoen halkoma Oulu on yksi Suomen suurimpia ja vanhimpia kaupunkeja. Oulussa yhdistyvät kaupunkielämä ja maaseutu monine tapahtumineen ja nähtävyyksineen. Haastattelimme RE/MAXin yrittäjää ja kiinteistönvälittäjää Marjo Kauhasta siitä, mikä tekee Oulusta vetovoimaisen asuinpaikkakunnan.

Merellisyys ja Oulujoki määrittävät Oulua vahvasti

Oulussa voi suurella todennäköisyydellä löytää kodin joko joen- tai merenrannan läheisyydestä.

“Meren rantamaisemissa on monia asuinkeskittymiä ja samoin Oulujoen rannoilla, molemmille puolille on levittäytynyt useita asuinalueita. Keskustan taas halkaisee Plaanaoja, oululaisittain Laanaoja ja Oulun keskustassa on Karhin puisto ja Suomen vanhin kävelykatu Rotuaari , Marjo Kauhanen kertoo.

Oulussa myös keskustaa reunustaa merenranta. Torinrannassa on hurmaavia vanhoja aittoja, joille avataan kesäisin terasseja – eli oululaisittain patioita – ja vieressä on kulttuurin keskittymä, kaupunginteatteri sekä pääkirjasto. Torinrannasta kulkee myös silta kulttuurihistorialliseen Pikisaareen. Ulkoilureitillä Pikisaari-Hietasaari-Toivoniemi-Kuusisaari-Linnasaari pääsee nauttimaan kattavan annoksen kaunista oululaista saarimaisemaa.

“Nallikarin kilometrin mittaisella uimarannalla kelpaa nauttia rantatunnelmasta – rannan läheisyydestä löytyy myös Eden kylpylähotelli. Oulun seudulla vesialueet jäätyvät talvisin, joten se antaa hyvät mahdollisuudet myös talviaktiviteetteihin”, Kauhanen kertoo.

Valoisa kesä ja neljä vuodenaikaa tarjoavat monenlaisia harrastusmahdollisuuksia Oulussa ja lähiympäristössä.

Opiskelijoiden, IT-alan ja pyöräilijöiden kaupunki sekä Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä

Oulun vetovoimaa lisää erityisesti vuonna 1958 perustettu Oulun Yliopisto Linnanmaalla, joka tuo paljon nuoria aikuisia Ouluun.

“Meillä on perinteikäs, monialainen yliopisto, ammattikorkeakoulu, ja mm. Madetojan Musiikkilukio, kansainvälinen IB-lukio ja Kastellin urheilulukio, joihin kaikkiin tulee opiskelijoita ympäri Pohjois-Suomea ja etelämpääkin.”

Kontinkankaalla sijaitseva Oulun yliopistollinen keskussairaala OYS vastaa Pohjois-Pohjanmaan alueen erikoissairaanhoidosta ja koko Pohjois-Suomen erityistason sairaanhoidosta, mikä vastaa pinta-alaltaan puolta Suomea.

“Oulun eri alueilla on hyvin työpaikkoja, ja se näkyy arkisin kaupungin vilkkautena. Vaikka Nokia lopetti täällä, nykyisin IT-alan työpaikkoja on Oulussa jopa enemmän kuin aikaisemmin. Ouluun tullaan töihin myös naapurikunnista mm. Kempeleestä, Iistä ja Muhokselta. Nelostie halkoo Oulun ja kauttakulkuliikenne kulkee nopeasti sitä kautta.”

Yhteydet kauempaakin Ouluun ovat hyvät. Oulun keskustassa on rautatieasema, joka on Pohjois-Suomen tärkein risteysasema ja Oulunsalossa sijaitsee Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä.

“Oulussa on hyvät bussiyhteydet ja myös erittäin hyvä pyörätieverkosto  – kaupungilla on vahva maine pyöräilykaupunkina”, Kauhanen lisää.

Tasaisilla pohjois-pohjanmaalaisilla teillä on kevyttä polkea, ja oululaisia näkeekin pyörän selässä ympäri vuoden, talven pakkasista huolimatta.

Vanhat puutaloalueet hurmaavat ja uutta rakennetaan niin keskustaan kuin merenrantaan

Oulussa on useita vanhoja puutaloalueita, jotka ovat olleet ennen ja ovat edelleen suosittuja. Tällaisia hurmaavia alueita ovat Karjasilta, Kastelli, Raksila ja Kuusiluoto. Sen lisäksi 50-, 60- ja 70-luvun asunnot mm. Intiön, Alppilan ja Tuiran alueilla ovat varsin kysyttyjä. Myös uudelle asuntokannalle on runsaasti sekä tarjontaa että kysyntää.

“Oulun keskustaan on rakennettu uusia kerrostaloja viime vuosina paljon. Edelleen rakennetaan mm. keskustaan, rautatieaseman tienoille, Etu- ja Taka-Lyöttyyn ja Myllytulliin. Nämä asunnot menevät erittäin nopeasti, osa asuntosijoittajille ja osa omaan käyttöön”, Kauhanen kertoo.

“Uusina suosittuina alueina Oulussa on noussut mm. Hiukkavaaran alue, Ritaharju, Kiulunkangas, Toppila, Kaakkuri ja Metsokangas, joille on rakennettu paljon omakotitaloja sekä myös pienkerrostaloja ja kerrostaloja. Uusi alue kasvaa myös Pateniemeen, Veneenveistäjänrantaan, jossa kaikki omakotitalojen ja kerrostalojen asukkaat saavat nauttia meren läheisyydestä”, Kauhanen kertoo.

Pienet omakotitalot, paritalot ja tiettyjen alueiden kerrostaloasunnot suosituimpia

“Viime aikoina nopeiten ovat menneet pienemmät, noin 100-140 m2 omakotitalot, kivanmalliset paritalon puolikkaat ja vanhoista kerrostaloista Alppilan, Tuiran ja Intiön osakkeet sekä uudemmista kerrostaloasunnoista mm. keskustan ja Etu- ja Taka-Lyötyn alueen osakkeet”, Kauhanen kertoo.

Uudemmista alueista myös Kempeleen Linnakankaan alueen, Kaakkurin, Metsokankaan, Ritaharjun, Hiukkavaaran ja Kiulukankaan alueiden omakotitalot ja kerrostaloasunnot ovat Kauhasen mukaan olleet kysyttyjä.

Asuntojen hinnat Oulussa

Kerrostaloasunnot

Yksiöt: Keskimääräinen neliöhinta 3 283 €, keskimääräinen myyntiaika 42 vuorokautta

Kaksiot: Keskimääräinen neliöhinta 2 559 €, keskimääräinen myyntiaika 82 vuorokautta

Kolmiot: Keskimääräinen neliöhinta 2 477 €, keskimääräinen myyntiaika 111 vuorokautta

Lähde: Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) hintaseurantapalvelu 2019

Pohjoisuuden värittämien tapahtumien ja nähtävyyksien kaupunki

Oulun viehättävyyttä lisäävät mm. Torinrannan, Rotuaarin, Ainolanpuiston ja Raatin alueen Tähtitornin viihtyisät kahvilat, monipuoliset lounas- ja iltamenopaikat sekä kesäisin terassit, joita on siellä täällä. Tapahtumia on Oulussa ympäri vuoden, ja niitä leimaa pohjoisen henki ja rohkeus erottua.

“Oulussa on paljon erilaisia tapahtumia, mm. Oulun juhlaviikoilla järjestettävät Ilmakitaransoiton MM-kisat, ja talvella pidettävä Polar Bear Pitching -sijoittaja- ja kasvuyritystapahtuma, joka tunnetaan erityisesti finaalista, jossa yrittäjät pitävät myyntipuheitaan avannosta”, Kauhanen kertoo.

Oulussa järjestetään myös Porokarnevaalit ja kesällä Suomen suurimpiin festivaaleihin lukeutuva Qstock sekä Suomipop-festivaali. Kesällä järjestetään Oulun Päivät, joita on järjestetty jo vuodesta 1962 sekä Elojazz, ja ennen joulua Pikkujoulu-Piknik. Madetojan sali tarjoaa viikoittain niin klassisen musiikin kuin muiden musiikkigenrejen konsertteja ja tapahtumia. Sen lisäksi Oulun oman jääkiekkojoukkueen, Oulun Kärppien, kotipelit ovat suosittua ajanvietettä oululaisten keskuudessa.

Tiedekeskus Tietomaa kerää koululaisia ja lapsia tutustumaan erilaisiin ihmeisiin ja taidemuseo tarjoaa vaihtuvia näyttelyitä. Noin kymmenen kilometriä Oulun keskustasta sijaitsee Turkansaaren ulkomuseo, jonka rakennukset ovat valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luettelossa.

“Turkansaaressa on ennen Juhannusta tervanpolttoa ja muita perinteikkäitä juhannusmenoja. Museon kirkossa järjestetään häitä, ja muutenkin alue on mukava, sellainen entisen elämän vierailukohde.”

Vielä kauemmaksi historiaan voi kurkata Iijoen varrella sijaitsevassa Kierikkikeskuksessa, jossa tutustutaan muinaisiin asuinvyöhykkeisiin, neoliittiselta kivikaudelta varhaismetallikauteen eli noin 5000 – 500 eaa.

“Oulussa riittää monipuolista nähtävää ja koettavaa, ja meiltä tulee paljon rohkeita yrittäjiä, menestyneitä artisteja ja urheilijoita – siitä koostuu Oulun henki”, Kauhanen kiteyttää.

Tiesitkö nämä faktat Oulusta?

Kaupunki on perustettu jo vuonna 1605 ja se on Pohjois-Suomen vanhin kaupunki.

Oulun seudulla on asukkaita 205 629 (31.1.2020).

Oulussa on paljon korkeakouluopiskelijoita: Oulun yliopistossa n. 13 000 opiskelijaa, ja ammattikorkeakoulussa n. 8500 opiskelijaa.

Oulun kaupunki on jaettu 23 suuralueeseen ja edelleen 106 kaupunginosaan.

Oletko ostamassa tai myymässä asuntoa Oulun seudulta tai muualta Suomesta? RE/MAXin ammattitaitoiset välittäjät ovat apunasi.


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje