Tilaa arvio asunnostasi

Suomi – asuntoilmoitus – suomi sanakirja

Rahoitusvastike. 2h, avok, s, p, vh. Energialuokka B. Kuulostaako heprealta? Tällaisia termejä ja lyhennyksiä käytetään usein asuntoilmoituksissa. Miten asuntoilmoitusta tulisi tulkita ja miten hyvä asuntoilmoitus laaditaan?

Asuntoilmoitus antaa kokonaiskuvan asunnosta

Asuntoilmoituksen tarkoituksena on antaa myytävästä tai vuokrattavasta asunnosta mahdollisimman kattava kokonaiskuva. Asuntoilmoittelu on siirtynyt entistä enemmän verkkoon. Tutustumalla tietyn asunnon ilmoitukseen tulisi ostajalle välittyä selkeä kuva kohteesta, sen perustiedoista ja vahvuuksista.

Miten asuntoilmoitusta luetaan?

Asuntoilmoituksia lukiessa voi helposti mennä sormi suuhun erinäisten lyhenteiden ja ilmaisujen vuoksi. Keräsimme seuraavan listan yleisimmistä asuntoilmoituksissa esiintyvistä lyhenteistä ja tiedoista ja niihin liittyvistä selitteistä.

Yleinen esittelyteksti

Asuntoilmoituksessa on useimmiten yleinen esittelyteksti, jossa kuvataan asuntoa, aluetta ja asunnon vahvuuksia. Hyvä asunnon esittelyteksti on selkeä ja sisältää ostajan näkökulmasta oleelliset asiat.

Asunnon perustiedot

Perustiedoissa esitellään muun muassa asunnon sijainti, pinta-ala, huonemäärä ja yleiskunto. Asunnon huonemäärä esitetään usein lyhennettynä (esimerkiksi 2h + k = kaksi huonetta ja keittiö). Juuri nämä lyhenteet voivat aiheuttaa päänvaivaa asunnon myyjälle tai ostajalle. Seuraavassa on lista yleisimmistä asuntoilmoituksissa käytettävistä lyhenteistä.

Asuntoilmoituksissa usein käytettävät lyhenteet

Asuntoilmoituksissa käytetään usein lyhenteitä. Tämä tapa juontaa juurensa aikaan, jolloin asuntoilmoituksia alettiin julkaista lehdissä. Kun palstamillimetrejä oli käytössä rajallinen määrää ja ilmoitustila oli kallista, lyhenteillä asunnon tiedot voitiin esittää tiivistetysti.

Yleisimmät lyhenteet ja niiden merkitykset

Asuin- ja ulkotilat

mh = makuuhuone
alk = alkovi
oh = olohuone
ah = asuinhuone
th, työh = työhuone
rt = ruokailutila
rh = ruokailuhuone
tkh = takkahuone

Ruuanvalmistustilat
k = keittiö
ak, avok = avokeittiö
bk = baarikaappi
kk = keittokomero
kt = keittotila
ks = keittosyvennys
kn = keittonurkkaus
apuk = apukeittiö
tupak, tpk, tk = tupakeittiö
pk, pienk = pienoiskeittiö

Pesutilat
ph = pesuhuone
pkh = pukuhuone
s, lh= sauna, löylyhuone
kph = kylpyhuone
sh = suihkuhuone
wc = wc-tila

Muut tilat
et = eteinen
khh = kodinhoitohuone
ku, k.ull = käyttöullakko
käyt = käytävä
tekn, tt = tekninen tila
tk = tuulikaappi
var = varasto
vh = vaatehuone
siiv, sk = siivouskomero
pykk = pyykkikaappi

Ulkotilat
at = autotalli
ak = autokatos
ap = autopaikka, avoin
ter = terassi
p. parv = parveke
rp, r.parv = ranskalainen parveke
l. parv = lasitettu parveke

Asunnon hintamerkinnät

Asunnon hintamerkinnät voivat herättää ihmetystä asuntoilmoituksen lukijassa. Asunnon hinnasta voidaan esittää kolme tietoa: myyntihinta, velkaosuus ja velaton hinta.

Asunnon velaton hinta on myyntihinnan ja velkaosuuden summa. Maksamalla velattoman hinnan saat itsellesi kirjaimellisesti velattoman asunnon. Jos taas maksat asunnosta myyntihinnan, jää vastuullesi asunnon velkaosuus, jonka voit maksaa pois asunnon oston yhteydessä tai voit lyhentää lainaa pikkuhiljaa maksamalla rahoitusvastiketta kuukausittain.

Uudiskohteiden osalta on hyvä huomioida, että niiden ilmoitettu myyntihinta on usein pieni, mutta vastaavasti velkaosuus on suuri.

Tutustu asuntokaupan sanastoon >


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje