Tilaa arvio asunnostasi

Kiinteistönvälittäjän koulutus ja nimikkeet – LKV, KiLAT, YKV, LVV

Kiinteistönvälittäjän työ on yhdistelmä sinnikästä myyntityötä, asiakaspalvelua ja asunto- ja kiinteistöalan tuntemusta. Miten kiinteistönvälittäjä kouluttautuu ja pitää huolta ammattitaidostaan?

Kiinteistönvälittäjän koulutus ja nimikkeet

Kiinteistönvälittäjästä on puhekielessä tullut yleisnimike, jota käytetään useimmiten välittäjästä riippumatta hänen koulutuksestaan. Kiinteistönvälitysalalla on kuitenkin lukuisia eri tutkintoja ja koulutuksia, joiden kautta välittäjät voivat päivittää osaamistaan. Seuraavassa esittelemme yleisimmät välittäjän nimikkeet.

LKV eli laillistettu kiinteistönvälittäjä

Laillistettu kiinteistönvälittäjä eli LKV on yksi yleisimpiä tutkintoja, joita välittäjillä on. Suorittaakseen LKV-tutkinnon henkilön tulee suorittaa ja läpäistä LKV-koe. Suuri osa välittäjistä suorittaa LKV-tutkinnon joko heti työuran alkuvaiheessa tai työskenneltyään jonkin aikaa alalla. LKV-tutkinnon suorittanut välittäjä voi virallisesti käyttää nimikettä kiinteistönvälittäjä.

LKV-tutkintoa ja siihen liittyviä kokeet järjestää Keskuskauppakamari. Vuodesta 2016 lähtien vähintään puolella kiinteistönvälitysliikkeen välittäjästä on oltava LKV-pätevyys.

YKV eli ylempi kiinteistönvälittäjän tutkinto

Ylempi kiinteistönvälittäjän tutkinto eli YKV on laillistetun kiinteistönvälittäjän (LKV) tutkinnon suorittaneille suunnattu jatkokoulutus. YKV-koulutus kestää vuoden, ja osallistuakseen koulutukseen tulee hakijalla olla vähintään neljän vuoden kokemus kiinteistönvälitysalalta tai vastaavanlaisista tehtävistä. YKV-koulutuksen järjestäjänä toimii Kiinteistöalan Koulutuskeskus (Kiinko).

KiLAT eli kiinteistönvälitykseen suunnattu liiketoiminnan ammattitutkinto

KiLAT on tutkinto, jonka tarkoituksena on antaa välittäjälle tarvittavat tiedot ja taidot kiinteistönvälitysalalla toimimiseen. KiLAT-tutkinnossa työssä oppimisella on tärkeä rooli, ja tutkinto toimii usein myös valmistavana koulutuksena LKV-tutkintoa ajatellen. KiLAT-koulutuksia järjestää Suomessa useampi koulutustoimija.

KiAT eli kiinteistönvälitysalan ammattitutkinto

Aikaisempi vastine KiLAT-tutkinnolle. Tätä koulutusta ei enää järjestetä tällä nimellä.

KED eli kiinteistöedustajan koulutus

Kiinteistöedustajan koulutus eli KED antaa perusvalmiudet kiinteistönvälitysalalla toimimiseen. KED-koulutusohjelman toteuttajana toimii Kiinteistöalan Koulutuskeskus (Kiinko), ja myös KED-koulutus toimii usein valmistavana koulutuksena LKV-tutkintoa ajatellen.

Myyntineuvottelija tai asuntomyyjä

Jos välittäjä ei ole suorittanut LKV-tutkintoa, voi hänen nimikkeensä olla esimerkiksi myyntineuvottelija tai asuntomyyjä.  

AKA eli auktorisoitu kiinteistön arvioija

AKA eli auktorisoitu kiinteistön arvioija on Keskuskauppakamarin kiinteistönarviointilautakunnan hyväksymä asiantuntija. Auktorisoitu kiinteistön arvioija toimii puolueettomana arvioijana esimerkiksi vaativissa kiinteistökaupoissa, vakuusarvioinneissa tai esimerkiksi osituksen ja perinnönjaon yhteydessä.

Auktorisoitu kiinteistön arvioijalla tulee olla hyväksytyn AKA-kokeen lisäksi vähintään kolmesta viiteen vuoteen työkokemusta arviointialalta.

KHK eli Keskuskauppakamarin hyväksymä kiinteistönarvioitsija

Keskuskauppakamarin hyväksymä kiinteistönarvioitsija KHK on arvioija, jonka toiminta perustuu lakiin. Kiinteistörahastolaissa, arvopaperimarkkinalaissa, sijoitusrahastolaissa ja kiinnitysluottopankkitoiminnasta annetussa laissa on mainittu ne tilanteet, jolloin on käytettävä nimenomaan KHK-arvioitsijaa tai perusteltava muunlainen menettely.

Uudiskohdemestari, NHS

Uudiskohdemestarin (New Home Specialist) tutkinto on suunnattu välittäjille, jotka ovat erikoistuneet uudistuotannon myyntiin. Tutkinto antaa välittäjille laajan tietotaidon uudiskohteiden myyntiin liittyvistä asioista. Uudiskohdemestari-koulutus kestää noin vuoden.

Kiinteistöarviointimestari, PVS

Kiinteistöarviontimestarin (Property Valuation Specialist) tutkinto on suunnattu kiinteistöjen arviointiin erikoistuneille välittäjille. Kurssi kestää useita kuukausia ja antaa hyvän osaamisen haastavienkin kiinteistöjen arviointiin.

Kaupanvahvistaja

Kiinteistökaupassa tarvitaan kaupanvahvistajaa pitämään huolta siitä, että kauppa toteutetaan lainmukaisesti ja kaupan osapuolten kannalta reilulla tavalla. Kaupanvahvistajana toimiminen ei vaadi erillistä koulutusta, vaan määräystä kaupanvahvistajaksi voi hakea vapaamuotoisella hakemuksella Maanmittauslaitokselta.

Vuokravälityksen nimikkeet

LVV eli laillistettu vuokrahuoneiston välittäjä

Laillistettu vuokrahuoneiston välittäjä eli LVV on tutkinto, joka on mahdollista suorittaa joko erikseen tai suorittamalla LKV-tutkinto (LVV sisältyy LKV-tutkintoon). Laillistettu vuokrahuoneiston välittäjä hallitsee asunnon vuokraukseen liittyvät asiat ja säädökset. 

VuT eli vuokravälittäjän tutkinto

Vuokravälittäjän tutkinto eli VuT on Kiinteistöalan Koulutuskeskuksessa (Kiinko) suoritettava tutkinto, joka antaa vuokranvälitystoimintaa tekevälle välittäjälle tarvittavat perustiedot vuokranvälitysalasta ja sen pelisäännöistä.

Välittäjän markkinointinimikkeet

Välittäjä voi käyttää työssään markkinointinimikettä tittelinä. Yleisiä markkinointinimikkeitä ovat muun muassa myyntijohtaja, myyntipäällikkö, osakas tai yrittäjä. Markkinointinimikkeet eivät kerro sinäänsä välittäjän koulutuksesta vaan liittyvät usein enemmänkin välittäjän rooliin välitysliikkeessä.

Jatkuva osaamisen kehittäminen on tärkeää

Välittäjän työssä ajantasainen tieto ja osaaminen asuntokaupan koukeroista välttämättömyys. Siksi välittäjälle on tarjolla paljon erilaisia jatkokoulutusmahdollisuuksia. RE/MAXilla välittäjien jatkuva kehittyminen on ollut aina yksi yrityksen keskeisistä arvoista.

”Kannustamme ja tuemme välittäjiämme kaikin mahdollisin tavoin oman osaamisen kehittämiseen. Välittäjämme suorittavat alan tärkeimmät yleiset tutkinnot, ja näiden lisäksi kehitämme välittäjiemme erikoisosaamista erilaisin räätälöidyin koulutusohjelmin. Näistä hyvänä esimerkkinä on Uudiskohdemestari-koulutusohjelma (New Home Specialist, NHS) ja Kiinteistöarviointimestari (PVS)”, kertoo RE/MAX Suomen toimitusjohtaja Pasi Aalto.

Koulutusohjelmien RE/MAX Akatemia tarjoaa välittäjille muun muassa tuhansia tunteja verkkovalmennusta ja -kursseja oman osaamisen kehittämisen tueksi. Laajempia lakipäivityksiä järjestämme ketjulle vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Oletko kiinnostunut työmahdollisuuksista RE/MAXilla?

Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää >


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje